Když vejdete do jakéhokoliv supermarketu, všude na vás z regálů kouká nepřeberné množství uzenin a klobásek všemožných chutí a velikostí. Tyto zdánlivé dobroty však mají jedno úskalí. Jste si jistí tím, že se jedná opravdu o kvalitní výrobky?
Domácímu se nic nevyrovná
Podle zákona musí prodejce jakýchkoliv potravin uvádět jejich složení, ale i přesto nemá spotřebitel nikdy úplnou jistotu ohledně původu a kvality použitých surovin. Tohle je jeden z důvodů, proč raději vsadit na domácí uzení. Ačkoliv je koupení klobásy v obchodě jednodušší, té chuti, když budete poctivě udit doma, se nic nemůže vyrovnat.
Když si klobásy a masíčko připravíte sami, budete mít přesný přehled o tom, co do jednotlivých kusů uzenin vložíte. Následně se tak vyhnete konzumaci nekvalitního masa pochybného původu a do žaludku dostanete jen to nejlepší. Stejné je to i s kořením. Každý má trochu jiné chutě a preferuje odlišnou míru dochucování. Zdá se vám koupená klobása příliš mastná a málo slaná? Nevadí, vy si totiž dokáže udělat stokrát lepší.
Uzeniny bez zbytečné chemie
Ať se nám to líbí nebo ne, průmyslově zpracované potraviny obsahují nespočet různých stabilizátorů, aby vydrželi déle čerstvé. Pro náš organismus se jedná o naprosto nepřirozené látky, které jsou ve vyšší míře navíc zdraví škodlivé. Pokud si dáte tu práci s výrobou vlastních uzenin, těmto látkám se můžete s klidem vyhnout. Čím méně chemie společně s potravou zkonzumujete, tím lépe.
Zaujala vás myšlenka domácího uzení a rádi byste si pořídili domácí udírnu? Máme pro vás jeden tip. Vyzkoušejte si uzení ve vlastní udírně značky Borniak nebo Bradley (výrobou udíren a příslušenství pro výrobu domácích uzenin zabývají již od 90 tých let). Podívejte se na jejich eshop a vyberte si vybavení ideální přímo pro vás. Na uzení není složitého, tak proč byste se mu nemohli začít věnovat i vy?