Mezi regionálními potravinami zazářil bezlepkový větrník i extra silné pivo ze Skřečoně

Moravskoslezský kraj již zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina. Hodnotitelská komise jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina se tentokrát sešla, […]

Moravskoslezský kraj již zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina. Hodnotitelská komise jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina se tentokrát sešla, aby z bezmála stovky přihlášených výrobků vybrala devět nejlepších z Moravskoslezského kraje.

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:

 Kategorie:Výrobek a výrobce:
1.Masné výrobky tepelně opracovanéKlobása dědy Pilčíka – Řeznictví H+H, s.r.o.
2.Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervyNevyhlášeno
3.Sýry včetně tvarohuJESENICKÝ HORSKÝ SÝR – Stanislav Zámečník, Ostrava – Poruba
4.Mléčné výrobky ostatníZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ – Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
5.Pekařské výrobky včetně těstovinHukvaldský lopaťák hruškový – Hukvaldská pekárna s.r.o.
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinekKaramelový větrník – Labužník Celiak – Labumix s.r.o.
7.Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé – SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.
8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované forměHranáček – rajčata cherry podlouhlá červená – Farma Bezdínek s.r.o.
9.OstatníLibavský MED PASTOVÝ – Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient